Marc Vives Bonet

Fruita de l'Horta de Lleida

bon chrétien de Williams

Història

La pera llimonera, que també es coneix com "doctor Jules Guyot", pertany al gènere Pyrus el qual es compon d'unes 30 espècies de plantes superiors.

Encara que hi ha variants, aquesta es caracteritza pel seu color groc fort o torrat en la seva etapa madura, l'efecte refrescant la fa una de les fruites més consumides en temporada d'estiu, a més de ser dolça i sucosa.

En resum, les seves característiques més remarcables són que es tracta d’una fruita de forma irregular que es presenta bombada a la base i més prima a la part superior, en un principi és de color verd i en la mesura que va madurant es torna groga, d'aquí la seva semblança amb la llimona, addicionalment són notables una sèrie de puntets negres que s'estenen al llarg de la seva pell.
La polpa és de color blanc i l'alta concentració d'aigua en ella la fa molt sucosa, fins al punt que es desfà amb facilitat a la boca, el que unit a la seva agradable dolçor, fan que sigui una pera atractiva en temporades de calor intensa.

La pera llimonera és originària d'Itàlia i data de 1870, l'arbre produeix peres bastant primerenques però de bona mida, allargades i molt riques. Solen florir al març i els fruits es recullen al més de Juliol

Millor consumir-la ben madura per a gaudir al màxim del seu gust, just en els mesos de juliol i agost s'aconsegueixen de manera abundant en el mercat i estan en el seu millor punt de maduresa per al consum. Es produeix majoritàriament a la zona del Segrià i fou una de les primeres que es van plantar a l’Horta de Lleida als anys 1950.