Marc Vives Bonet

Fruita de l'Horta de Lleida

Fuji

Història

La poma Fuji és un clon de poma Malus domèstica, desenvolupat per cultivadors de l'Estació d'Investigació Tohoku a Fujisaki (Aomori, Japó) a finals dels anys 1930 i comercialitzat el 1962. Procedeix d'un encreuament de dues varietats de poma nord-americans, la 'Red Delicious' i l'antiga 'Ralls Genet' de Virgínia (de vegades anomenada Rawls Jennet).

El seu nom procedeix de la ciutat de Fujisaki, encara que de vegades es creu que ho fa de la muntanya Fuji.

Les pomes Fuji solen ser grans o molt grans i rodones, de mitjana de la mida d'una pilota de tennis. Contenen entre un 9 i un 11% de sucres per pes i tenen una carn densa més dolça i cruixent que les de moltes altres varietats de poma, el que les fa molt populars entre consumidors de tot el món. Les pomes Fuji també tenen una data de caducitat molt llarga respecte a altres, fins i tot sense refrigeració.

Al Japó, les pomes Fuji segueixen sent un supervendes sense rival. Els consumidors japonesos prefereixen la textura cruixent i la dolçor de les pomes Fuji gairebé fins a l'exclusió d'altres varietats, de manera que les importacions japoneses de poma són baixes.

Fora del Japó, la popularitat de les pomes Fuji segueix creixent. Des de la seva introducció a l'Horta de Lleida a finals dels anys 1990, les pomes Fuji han guanyat popularitat entre els consumidors, sent una de les més populars.