Marc Vives Bonet

Fruita de l'Horta de Lleida

Pera blanca d'Aranjuez

Història

A mitjans del segle XVIII, la pera blanca d'Aranjuez o Blanquilla era ja molt apreciada per la Cort de Felip V. Anava dels camps dels agricultors directament a les taules dels més poderosos.

La fruita de la pera pertany a la família de les rosàcies que neix en l'arbre de la perera conegut amb el nom científic de Pyrus communis sent una de les principals fruites consumides al costat de les seves germanes les pomes, les prunes o la nespra sent Xina i Espanya els principals productors de peres del món .

De la seva aparença destacarem la seva fisonomia en forma de llàgrima, així com els seus colors que van del vermell al verd passant pel groc o grisós. El seu pes oscil·larà depenent de la varietat, sent d'aproximadament d'uns 150 grams per peça, el seu sabor es caracteritza per una polpa dura al principi de la recol·lecció que s’anirà estovant a mesura que passin els dies per oferir-nos un toc dolç àcid. Entre les seves propietats nutritives destacarem que és una fruita rica en aigua, sucres, fibra, vitamines com la C, B1, B2, B6, A o E i minerals com el potassi, fòsfor, calci, magnesi, ferro, zinc, manganès, seleni i els tanins, de gran valor pel nostre sistema nerviós i l'activitat muscular.

Les peres les podrem trobar durant tot l'any, ja que hi ha les peres d'hivern, estiu o tardor,  i totes elles guarden el seu agradable i característic sabor dolç i aromàtic, amb què podrem elaborar compotes o melmelades així com suc de pera o receptes originals .